Om mig och kenneln


Jag heter Marie Karlström och bor i en villa med stor tomt i Sollefteå tillsammans med min man. Jag har jobbat som barnmorska, men är nu pensionär. Vi ha tre barn som är utflugna och sex barnbarn. Jag har alltid varit intresserad av idrott, friluftsliv och jakt. Jag vistas mycket ute i skog och mark för rekreation, promenader, skidåkning och viltvård. Jag sjunger i kör och tycker om att påta i trädgården. Mina barnbarn har en stor plats i mitt hjärta och jag leker och umgås gärna med dem.


Mitt hundintresse startade när vår dotter skaffade sig flera hundar i vuxen ålder. Vi bor nära varandra, så jag har kunnat följa valparnas uppväxt på nära håll och har fått inblick i hur det är att ha hund.

För att själv prova på att ha hund, blev jag fodervärd till en Bichon Frisé, Duttebos Yes I Can Boggie (Lilly). Hon var tre år när hon flyttade hem till oss. Jag hade följt henne sedan hon var valp och jag älskade den vita ullbollen. Vi gick många kurser på Brukshundklubben för att stärka våra band och ganska snart fastnade vi för Nosework. Som den tävlingsmänniska jag är, gick det fort att börja tävla inom sporten. Mina två äldsta barnbarn tränade trick, rallylydnad och agility med henne. Tyvärr så dog hon bara fem år gammal pga komplikationer efter en korsbandsoperation. Det kändes som om livet blev helt tomt utan henne.

Tankar på att köpa en hund kom ganska snart. För mig var det självklart att det skulle bli en ny Bichon Frisé.

Fotograf: Fredrik Holmqvist

I september 2020 fick jag äntligen hämta hem valpen Svea, Pobe-s Read Between The Lines i Nybro. Lyckan var total. Det kändes fantastiskt att få forma en valp utifrån mina egna värderingar, men det var också en del utmaningar med en valp som jag inte hade förutspått.
Jag introducerade Svea tidigt i Nosework och hon fick ganska snart följa med mig och Husse ut i skogen på våra strapatser. Någon utställningshund hade jag inte tänkt ha, men så fel jag hade.

Dottern introducerade oss först till en exteriörbedömning där hon fick fin kritik och senare  på en utställning som gav henne certifikat och fina placeringar. Då blev jag fast. Sedan dess växlar jag mellan att tävla i Nosework och ställa Svea på utställningar. Sommaren 2022 fick  hon sitt svenska championat bara några dagar efter sin tvåårsdag. Min man, Örjan har också blivit intresserad och följer med oss på alla tävlingar och utställningar. Han fotar, filmar och servar oss med det som behövs.

Mitt intresse för avel har sakta smugit sig på allt eftersom Svea har blivit äldre. När dottern fick sin första kull Bichon Havanaisvalpar, var jag involverad på nära håll. Det var intressant och lärorikt och det övertygade mig om att jag också vill hålla på med uppfödning. Som förberedelse slutförde jag SKK:s uppfödarutbildning på distans och ordnade ett kennelnamn. Jag tar min uppfödning på största allvar. Jag väljer hane med stor omsorg och strävar efter att föda upp fina rastypiska Bichon Friséer. Både tik och hane ska vara friska, ha bra mentalitet och vara ögonlysta och knäledsundersökta utan anmärkning innan parning.